Training Straatcultuur

 316,80

samenwerken met de jongeren op straat

Een dag
9 SKJ
Alkmaar
Eerst volgende startdatum: onbekend
Wil je je inschrijven samen met 1 of meer collega’s? Wijzig hieronder dan het aantal. Op de afrekenpagina verderop is het mogelijk om de extra namen en emailadressen toe te voegen.
Categorie:

Beschrijving

Wanneer je werkt met jeugdigen is het van belang om te weten in hoeverre het 3e leefmilieu risicovol is voor de ontwikkeling van de jeugdige.

Het is belangrijk om tijdig te kunnen signaleren welke actuele risico’s er zijn om een risico analyse te kunnen maken en jongere zo snel mogelijk bewust te maken van de gevaren van de straat en de mogelijkheden om de straat te kunnen verlaten. In deze training worden enkele belangrijke ‘weetjes’ besproken en wordt vanuit het professioneel perspectief, vanuit het maatschappelijk perspectief en vanuit het clientperspectief de deelnemer meegenomen in wat nodig is om zo effectief mogelijk ondersteuning te bieden aan deze jongeren.
Dit alles begint met het leren over de straatcultuur.
De training straatcultuur is een interactieve training met ruimte voor dialoog en het bespreken van casuïstiek.


In de training komen de volgende onderdelen aan bod:

 • De oorsprong en ontwikkeling van Straatcultuur
 • Theorie en inhoudelijke kennis over Straatcultuur
 • Burgercultuur versus Straatcultuur
 • Het belang van de status
 • Risico- en beschermende factoren
 • De rol van de jongens en de meisjes
 • De invloed van muziek en indirecte communicatie
 • Kennis over – en inzicht in de mogelijkheden om in contact te zijn  en blijven met deze doelgroep jongeren

Na het volgen van deze training heb/kun je:

 • nzicht in de betekenis en waarde van de straatcultuur op straatjongeren
 • Inzicht in de groepsdynamiek en communicatie in de straatcultuur
 • Weet je het verschil tussen straatjongeren en hangjongeren
 • Weet je het verschil tussen de straatcultuur versus de burgercultuur
 • Heb je kennis verworven over de effectieve interventies in het werken met straatjongeren
 • Heb je inzicht in hoe je het beste straatjongeren kunt bereiken op communicatieniveau.

Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!


Trainers

Teamleider Yvonne van Pouderoijen

Yvonne van Pouderoijen
Drs. Yvonne van Pouderoijen is orthopedagoog, expertise Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Yvonne heeft jarenlange ervaring in het werken binnen de jeugdzorg als gedragswetenschapper, teammanager, behandelcoördinator, hulpverlener en trainer. In de rol als inhoudelijk adviseur vanuit het Landelijk Netwerk Veilig Thuis is zij in 2018 betrokken geweest bij het opstellen van het afwegingskader bij 4 van de 8 beroepsgroepen. Tevens was zij aandachtfunctionaris Triage-instrument en landelijk trainer Triage- Instrument, herziende versie. Momenteel is zij  naast haar werk als trainer ook projectleider & onderzoeker bij de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Noord-Holland op het thema Meldcode & Empowerment.

Brian van der Vliet

Brian van der Vliet
Brian van der Vliet was vroeger zelf een jongen van de straat en weet hoe het is om daar groot te worden. Uiteindelijk heeft hij zelf zijn weg gevonden en is gaan werken bij defensie en later in de beveiliging.

Beroepsmatig is hij altijd in contact geweest met jongeren, maar bij de oprichting van StraatGeluid in 2012, met zijn partner Vanessa Macias, kon hij deze jongeren bieden wat hij zelf had gemist: onvoorwaardelijke beschikbaarheid en hierdoor een sterke vertrouwensband opbouwen met deze jongeren.

Brian:
Muziek is het bindmiddel met jongeren. StraatGeluid begon destijds met het geven van hiphoplessen. Nu is StraatGeluid het merk dat staat voor jongeren op de eerste plek, praten mèt hen in plaats van óver hen. Samen met onze 12 medewerkers, tal van ervaringsdeskundigen en natuurlijk onze jongeren zelf zie ik graag dat kennis van en over jongeren breed wordt gedeeld, ten behoeve van hun ontwikkeling. StraatGeluid is inmiddels groter dan mij en Vanessa, daar ben ik trots op. Jouw geluid, mijn geluid, StraatGeluid, want ik hoor je!


Referenties

“/”

“/”

Extra informatie

Trainingsdata

Nog niet bekend

Wanneer de training geen doorgang kan vinden, brengen wij jou hier twee weken voorafgaand aan de training van op de hoogte.
Duur

Een dag

Punten

9 SKJ

Aantal personen

10

Locatie

Alkmaar

Adres

Hertog Aalbrechtweg 18, 1823 DL Alkmaar

Lunch

Inbegrepen (Bij dieetwensen of vegetarisch graag even doorgeven)

Trainingsmateriaal

Inclusief studiemateriaal en certificaat

Trainingsniveau

Niveau van de training: HBO (MBO) niveau Aanvangsniveau: HBO werk- en denkniveau. Wanneer je toch graag deze training zou willen volgen, maar niet aan dit niveau voldoet, neem dan contact met ons op.

Eerst volgende startdatum

onbekend

Voor wie

Jeugd -en gezinsprofessionals,
jeugd- en gezinscoaches,
jeugdzorgwerkers,
jeugdconsulenten,
pleegzorgwerkers,
jeugd- en gezinsbeschermers,
beleidsmedewerkers,
managers,
jongerenwerkers,
coördinatoren,
anders in de (jeugd)zorg werkenden,
docenten/leerkrachten.